Tekst: Marianne Hammersberg-Jensen
Selv om snøen lar vente på seg i år er det likevel mulig å finne frem julestemningen om du tar deg en tur til Arendal sentrum.
Hver helg frem til søndag 22. desember arrangerer Arendal By julemarked for fjerde året på rad. Et lite stykke innenfor inngangsporten står Rebecka som er ansvarlig for pynting og dekorasjoner på markedet. I hendene holder hun en stor eske med kakemenn fra Baker Jørgensen, som hun med et smil deler ut til fornøyde besøkende. Hun forteller at Siri Mojlanen fra Arendal By er hjernen bak arrangementet, mens hun selv er leid inn for å hjelpe til med den praktiske gjennomføringen. Det flotte inngangspartiet og de hyggelige bodene som minner om en liten eventyrlandsby, viser at de virkelig har gjort en innsats for å lage det hyggelig for alle som kommer på besøk.

Tur til Sør-Koera
I en bod stappfull av godsaker, som glaserte epler og pyntede pepperkakehjerter, møter jeg venninnene Amilia og Maia. De er seksten år og går i samme klasse på Arendal vgs. De forteller at det er andre året de har bod på torvet. Alt de selger har de laget selv, siden de begge er glade i å bake. Planen deres er å bruke pengene de tjener på en tur til Sør-Korea. Maia forteller at både hun og Amilia synes det er spennende med koreansk kultur og musikk. Forhåpentligvis får de solgt så mye kaker at de får dekket både flybillett og konsertbilletter til det koreanske boybandet Enhypen, som de er skikkelig fan av.
På julemarkedet finner du også boder med blant annet strikkegensere, diverse pyntegjenstander og julekranser. Hilde og Kari Wenche fikser på noen julenissedekorasjoner i det jeg går forbi. Duften av granbaret de bruker kan ikke beskrives som annet enn duften av jul. Kari Wenche forteller med stor entusiasme at de er kjente for nissedekorasjonene og julekransene sine, og at de tar bestillinger på alt av kranser og dekorasjoner i desember. Videre forteller Hilde at de er opptatt av gjenbruk, og at kundene derfor kan pante de gamle kransene de har kjøpt hos dem etter jul.
Churros

Siste stopp er boden til iranskfødte Reza, som har tatt på seg nisselue for anledningen. Han selger friterte spanske churros med sjokoladesaus. Lukten og konsistensen på baksten minner litt om en kombinasjon av sprøstekt vannbakkels og belgisk vaffel, dynket i sukker og kanel.
-Disse kan ikke lages med sånt mel man kjøper på dagligvarebutikken, forteller han. – Vi bruker et eksklusivt mel som vi importerer fra Italia. Det er det som gir den gode smaken.
Videre forteller han at i motsetning til de andre selgerne på markedet, holder han boden åpen også i hverdagene frem til jul. Personlig mener jeg at churrosen fort kan bli en sterk konkurrent til den tradisjonelle smultringen. Dra til julemarkedet og vurder selv, da vel.
